Ben je bezig met rijlessen of wil je binnenkort starten met het nemen van rijlessen? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je tip voor het behalen van je rijbewijs. Zo vergroot jij je kans dat je in een keer slaagt voor je rijexamen.

Neem voldoende lessen

Veel mensen willen zo snel mogelijk hun rijbewijs behalen. Daarom nemen ze een rijlespakket met weinig lessen. Als je dit doet, kan je erg de druk voelen om snel je rijexamen te doen. Als je lespakket immers op is, wil je niet nog meer rijlessen aanschaffen. Dit kost niet alleen extra lessen, maar is vaak nog duurder. Losse rijlessen kosten namelijk bijna altijd meer geld dan rijlessen in een lespakket. Hierdoor kan je te gehaast zijn met het doen van je rijexamen. Het is beter om te veel lessen in je lespakket te hebben. Hierdoor heb je rustig de tijd om het rijden te leren. Herhaling is ook goed. Bovendien kan je bij sommige rijscholen de kosten terugkrijgen van de lessen die je overhoudt uit een lespakket. Zoek dit goed uit van tevoren. Houd er ook rekening mee dat je tegenwoordig extra lang moet wachten op je herexamen als je de eerste keer zakt.

Plan een tussentijds examen in

Tijdens een tussentijds examen doe je alles wat je op een normaal rijexamen zal doen. Het enige verschil is dat je dit niet doet met een echte examinator. Je rijlesinstructeur doet alsof hij/zij de examinator is. Hierdoor leer je hoe een echt examen eruit zal zien. Na het examen krijg je ook een beoordeling. Je rijlesinstructeur zal op basis van zijn ervaring zeggen of je wel of niet geslaagd zou zijn. Dit geeft je een goed inzicht in hoe je ervoor staat. Ook leer je hierdoor welke onderdelen je nog vaker moet oefenen. Tenslotte heeft een tussentijds examen nog een ander voordeel. Het kan er namelijk voor zorgen dat je meer ontspannen bent als je het echte rijexamen hebt.

Zorg dat je ontspannen bent tijdens het rijexamen

Zoals hierboven benoemd kan het helpen om eerst een tussentijds examen te doen. Veel mensen die dat hebben gehad zijn relaxter tijdens het echte rijexamen. Daarnaast weet je zelf het beste hoe je jezelf rustig kunt maken. Dit kan bijvoorbeeld door een meditatieoefening, door te luisteren naar muziek of door een rondje te wandelen. De meeste rijinstructeurs laten je voor het rijexamen eerst nog een rijles volgen. Zorg dat deze rijles niet te lang is. Anders kan je namelijk te moe zijn tijdens het rijexamen. Dit vergroot de kans dat je het rijexamen niet haalt. Ken je mensen die bij hetzelfde examenbureau hun rijexamen hebben afgelegd? Vraag hen dan om tips. Door hun ervaringen kan je leren waar je op moet letten. Bij elk examenbureau zijn er namelijk ander soort types examinatoren, die op bepaalde dingen meer letten. 

Wil je meteen een auto aanschaffen na het behalen van je rijexamen? Bezoek dan eens een SubaruStore, zoals de Subaru Heemskerk, Subaru Bornerbroek of Subaru Doetinchem.